APIE PLAUKŲ DAŽUS VOL 2.0 (TEMOS APIE KOLORISTIKĄ ANTROJI DALIS)

Pasitinkame vasarą įvairių spalvų palaidais plaukais :) Ir toliau gvildensime temas apie plaukų koloristiką, kurios, akivaizdu, amžinos, kaip pasaulis. Esu daugiau nei tikra, kad seniausia profesija žemėje buvo plaukų koloristės ;) Praeitame Simonos žurnalo numeryje nėrėme į plaukų dažų rūšis, šiandien susivokime su atspalvių palete, skaičiais koloristikoje, jų reikšmėmis; bandysime pritaikyti šitą matricą kiekviena sau. 

Iškart įspėsiu: tos, kurios realiai gilinasi į šią sistemą, prašau, negasdinkite savo kirpėjų savo žiniomis, nes kirpėjas yra tas žmogus, kuris išgąsdintas realiai nieko jau jums gero nepadarys. O tos drąsuolės, tos laisvos ir drąsios moterys, kurios dažo savo plaukus namuose pačios, paims iš mano straipsnio viską, ir, tikiu, jų dažymai taps sąmoningi, o rezultatai - sėkmingesni.

Taigi, kas yra dažų paletė?

Tai sudėtingas plaukų koloristo įrankis, atspalvių katalogas, rodomas grožio salono klientui  bandant išsiaiškinti jo siekiamo tikslo (plaukų spalvos) viziją/įsivaizdavimą. Atsivertę plaukų dažų paletę, mes randame apie 100 atspalvių, kurie mums susuka galvą. Mes įsivaizduojame, kad mūsų plaukai lengvai galėtų tapti kiekvienu iš matomų atspalvių. Nuliūdinsiu, bet realybė kitokia: norėdami kardinaliai pasikeisti natūralių (o dar blogiau, jau dažytų) plaukų atspalvį, turėsime paaukoti didžiulį kiekį laiko, pinigų, kantrybės, plaukų sveikatos ir mentalinių išteklių... Kad būtų aiškiau, ramiau ir lengviau svajoti, kad mūsų svajonės taptų ne per kančias realiomis, turime išsiaiškinti, ką reiškia kiekvienas skaičius ir kaip jis susijęs konkrečiai su mūsų plaukų atspalviu. Linkiu, kad po šito straipsnio, kiekviena mūsų nustatytų ir identifikuotų skaičiais savo natūralių plaukų atspalvį (STEP 1). Tai yra pagrindinis reikalavimas ir bazė koloristui, siekiančiam gerų rezultatų. Antrasis skaičius, kurio mes ieškosime paletėje ir identifikuosime, - tai jūsų plauko dažytos dalies dabartinis atspalvis (STEP 2). Labai gerai, jei ji yra tolygi, bet dažniausiai per plauko ilgį rasite kokius 3-4 atspalvius. Tai nutinka dėl to, kad ilgesnių plaukų spalva išblunka netolygiai, plauko porėtumas ir jo kokybė bei savybės skirtingose zonose yra skirtingi, o dar ir dažymo technikos istorija turi didelę įtaką spalvos/atspalviui tolygumui bei pasiskirstymui...

Trečiasis STEP 3 - jūsų norima ir išsvajota plaukų spalva: išsiimkite iš paletės, pasidėkite šalia ir suvokite, kiek ji yra tolima nuo jūsų esamų atspalvių. Jeigu skirtumas tarp esamų ir norimo atspalvio yra 1-3 lygiai, tikėtina, kad dažymas gali pavykti sklandžiai, be didelės žalos, be laiko bei finansinių sąnaudų. Jei skirtumas yra didesnis, linkiu pasirinkti tiesiog gerą profesionalą koloristą ir pasiruošti visokeriopom sąnaudom.

Eikime prie paletėje pavaizduotų skaičių: pabandysiu paaiškinti, ką jie reiškia. Paletėje dažniausiai kiekvienas atspalvis žymimas 2-3 skaitmenimis.

Pirmu skaičiumi, nuo 1 iki 10, yra žymimas spalvos šviesumas-tamsumas (gilumas), kur 1- juoda, o 10 - maksimaliai šviesi natūrali įmanoma plaukų spalva. Pirmas skaitmuo po taško nurodo atspalvio kryptį. Skirtingose paletėse šios kryptys nurodomos skirtingai. Imkime klasikinę itališką paletę, kur: 0 - neutrali, 1 - mėlyna, 2 - violetinė, 3 - auksinė/geltona, 4 - varinė/oranžinė, 5 - purpurinė, 6 - raudona, 8 - ruda. Trečiasis skaitmuo (arba antrasis po taško) - koreguoja, paryškina, neutralizuoja. Jo koncentracija dažuose yra mažiausia, jis - just švelnus akcentas. Keletas pavyzdžių. Pvz., 8.32 - tai 8 šviesumo lygyje auksinis atspalvis su violetiniu neutralizuojančiu akcentu. Šią spalvą pavadinčiau beige.

Kitas variantas 5.62 - tai 5 tamsumo lygyje raudona kryptis su violetiniu akscentu. 9.16, itin populiari ir geidžiama: 9 šviesumo lygyje melsva kryptis su raudonu akcentu, 'rožinis zefyras'.

Svarbus dalykas paletėje yra koloristinis [Osvaldo] ratas. Tai diagrama, vizuali priemonė, kuri tikslingai pataria, kuri spalva kurią neutralizuoja, ir kuriame lygyje tai veikia; ir kuris leidžia koloristui nuspręsti, kuriuos skaičius rinktis, norint neutralizuoti arba, atvirkščiai, paryškinti duotąją spalvą. Tai informacija, kuri šiukštu neturėtų jūsų gluminti, o tik padėtų jums suprasti jūsų kirpėją ir pasiekti kartu bendrų puikių rezultatų.

Tai pradžia į spalvos paslapties rebusą. 

Sekančiame mūsų straipsnyje pratęsime pokalbį apie koloristiką ir paliesime itin aktualią temą apie super blond ir blond problematiką, aktualius sprendimus norint maksimaliai išsaugoti ir pagerinti plauko būklę, koreguoti nepageidaujamus atspalvius...

Gražių plaukų linkėdama - Jūsų Sofija.

Dalintis:

Add a comment