PLAUKŲ PROCEDŪRŲ ABC. KAIP TEISINGAI PASIRINKTI IŠ JŲ GAUSOS.

Paskutiniu metu rinkoje stebime atsirandančią aibę salonų ir pavienių meistrų, siūlančių įvairiausias procedūras plaukams. Kaip nepasimesti, susivokti ir galiausiai tinkamai pasirinkti tokį meistrą bei procedūrą sau. Ar tikrai toks didelis skirtumas tarp salone atliekamų procedūrų ir galimybės atlikti tas procedūras sau, susipirkus visas reikiamas profesionalias priemones.

Šiandien noriu padėti susigaudyti tarp madingų reklaminių pavadinimų ir realybės. 

Keli jau daug kartų girdėti ir įprasti pavadinimai bei naujai atsiradę, negirdėti ir viliojantys: kas už to slypi - ar naujos produkto savybės, ar tik marketingo manipuliacija...

Panagrinėsiu procedūrų tipologiją. Sakyčiau, jų yra 3 tipai:

 

1. Permanentinės, modifikuojančios (keičiančios) plauko struktūrą, atliekamos karštų prietaisų pagalba (kaip antai, ilgalaikis keratininis tiesinimas, 'botoksas', nanoplastika, keraplastika, bioplastija, amino-rūgštinis plauko pripildymas ir kt.)  arba chemiškai aktyvių komponentų pagalba (tioglikoliato rūgštis ir kt.). Pabrėšiu, visos šios procedūros negrįžtamai keičia plaukų struktūrą, sunaikindamos disulfidines plauko jungtis. Paprastai tariant, tai reikštų, kad garbanotas taps tiesiu ar tiesus taps garbanotu (cheminio ar keratininio ilgalaikio tiesinimo ar  garbanojimo atvejais), ir kosmetinio efekto trukmė tęsis nuo 3 iki 6 mėn., bet pakeista plauko struktūra liks tol, kol plaukas nenuaugs. Panagrinėkime pavyzdį: mergina turi banguotus nedažytus plonus lietuviškus plaukus, linkusius pūstis. Ji nuolat tiesino savo plaukus, siekdama suteikti jiems norimą išvaizdą, ir tuo pačiu dar labiau juos alindama bei kenkdama jų struktūrai. Mergina pasirinko ilgalaikio keratininio tiesinimo procedūrą. Po teisingai atliktos procedūros plaukai pirmus 2 mėnesius ją labai džiugino, nes tapo paklusnesni, labai švelnūs, atsparūs drėgmei, šilkiniai, blizgūs. Tai nutiko dėl dviejų priežasčių: plauko struktūros pakeitimo (iš banguotos į itin tiesią) ir plonos nematomos plėvelės, kuri suteikia tą nuostabų blizgių ir šilkinių plaukų jausmą. Laikui bėgant, plėvelė plonės, nusiplaus, plaukų blizgumo ir švelnumo efektas silpnės, reikės daugiau pastangų priežiūrai, specializuotų silikonų turinčių kaukių, kartais teks papildomai panaudoti ir elektrinį tiesintuvą (žnyples). Galiausiai, apie 4-6 mėn. ji turės plaukus, kurie bus vis dar pakeistos struktūros, bet be tos 'nuostabiosios' plėvelės; ir tuomet yra 2 keliai: vėl kartoti tą pačią procedūrą arba procedūros nebekartoti, o tiesiog sustiprinti, suintensyvinti plaukų priežiūrą bei grįžti prie savo natūralių plaukų, juos vis pakerpant ir toliau auginant. Abu keliai yra visiškai normalūs, ir logiškai įvertinus opcijas, neturėtų būti jokių netikėtumų. Pasirinkite pagal savo būdą, gyvenimo ritmą, norus ir grožio suvokimą.

Per savo 15 metų darbo esu pabuvojusi abiejose barikadų pusėse, susirinkau daug patirties iš santykių 'meistras-klientas', ir šiandien galiu su jumis pasidalinti savo asmenine patirtimi: 5 metus nuolatos dariausi ilgalaikį keratininį tiesinimą ir užsiauginau ekstremaliai ilgus plaukus (apie 70 cm). Pasitenkinusi jais, perėjau į kitą barikados pusę: nutraukiau keratininį tiesinimą, nusikirpau plaukus iki pečių (kare) ir ėmiausi plaukus puoselėjančios (ne ilgalaikio poveikio) rutinos. 1 kartą per mėnesį atlieku atstatančią puoselėjančią saloninę procedūrą (mano atveju, darbe), visą kitą laiką namie naudoju mano plaukams tinkančias kaukes, losjonus, serumus, teisingas plovimo ir fenavimo technikas, tinkančius šepečius. Galiausiai galiu pasakyti, kad esu 100 % patenkinta savo plaukų išvaizda ir būkle dabar, bet tai turbūt daugiau filosofija ir dabartinis gyvenimo būdas, nes su keratininiu tiesinimu plaukai taipogi atrodė puikiai. Užskaitau abu savo atvejus :)

2. Puoselėjančios atstatomosios (matinančios, drėkinančios) nepermanentinio trumpalaikio poveikio procedūros.

A. Glazūravimas, laminavimas

B. Šalti 'botoksai', fileriai, "pleksai"

C. Lipidiniai proteininiai kokteiliai plaukams

Visų šių procedūrų kertinis skirtumas nuo pirmosios grupės - tas, kad jos nemodifikuoja (nekeičia) plauko struktūros bei yra atliekamos be pasikartojančio karštų žnyplių naudojimo. Apčiuopiamam efektui pasiekti dažniausiai reikėtų procedūrų kurso, - priklausomai nuo plaukų būklės ir pažeidimo lygio, reikėtų 3-6 procedūrų, kartojant kartą per savaitę. Svarbu suprasti, kad šių procedūrų efektas veikia tik plauko paviršių, dėl to poveikis nebus stulbinantis: bus mažiau vizualus bei trumpiau išliekantis, bet puoselėjantis bei sveikatinantis jūsų plaukus, daug naudingesnis nei permanentinio poveikio procedūrų. Šias procedūras galima sėkmingai miksuoti, tai yra saugu ir efektyvu. Nuolat praktikuojant 'šaltuosius' atstatymus, galima priartėti prie idealios JŪSŲ plaukų, kuriuos jums davė gamta, būklės.

Skirtingai nuo pirmosios grupės procedūrų, kurios yra atliekamos griežtai salone, šios išmanių, kruopščių ir neskubančių merginų rankomis pakankamai sėkmingai gali būti atliktos namų salygomis pagal nusirašytą instrukciją ir susipirktus reikalingus komponentus.

3. Galvos odai ir plaukų šaknims skirtos terapijos:

A. Mezoterapija, PRP

B. Darsonvalizacija 

C. Galvos odos pilingai, skrabai, masažai

Šios terapijos yra skirtos plaukų slinkimo ir susilpnėjusių bei neaugančių plaukų problemoms spręsti; jas galima atlikti ir namuose, sistemiškai, tereikia susipirkti reikiamus produktus (serumus galvos odai, lašiukus) bei įrangą (mezoterapinį volelį, darsonvalio aparatą, masažuoklį galvos odai). Pvz., toks multifunkcinis prietaisas kaip Darsonvalis gali padėti spręsti net keletą problemų, tokių kaip slinkimas, perteklinis galvos odos riebalavimasis, pleiskanojimas. 

O jei esate tinginiukė, bet turite patikimą plaukų fėją-kirpėją, reikalaukite to iš jos...

Tema begalinė, bet suvokdama, kad skaitymo resursas irgi yra ribotas, norėčiau pasidalinti įžvalgomis, kokią procedūrą rinktis turit tam tikrus poreikius:

 - Jei žūtbūt norite tiesių glotnių plaukų, o jūsų plauko struktūra banguota/garbanota, - keratininis ilgalaikis plaukų tiesinimas yra tas variantas, tik prisiminkite, kad jį kartoti reikės bent kartą per pusmetį; šiuo atveju jūsų plaukų priežiūros krepšelyje būtinai turi būti kaukės plaukams su specializuotais silikonais, serumas galiukams. Tik nepatariu šiuo laikotarpiu kardinaliai keisti plaukų spalvos, nes tai būtų dvigubas smūgis plaukams, kurį atlaikys ne kiekvienas plaukas. 

- Jei jūsų plaukų struktūra jus tenkina, bet norėtumėte daugiau lankstumo, švelnumo, elastingumo, spalvos ryškumo, rinkitės 2 procedūrų grupę: naudokite ir džiaukitės saugiomis profesionaliomis grožio industrijos siūlomomis pažangiausiomis procedūromis.

- Trečios grupės procedūras rekomenduočiau naudoti visiems, epizodiškai ar esant poreikiui, derinant su puoselėjančiomis ar permanentinio poveikio procedūromis. 

O visų grupių visas procedūras naudokime derinant su sveiku protu.

Su meile jūsų plaukams - jūsų Sofija

Dalintis:

Add a comment