APIE PLAUKŲ DAŽUS. PAGRINDINIAI NIUANSAI, KĄ REIKTŲ ŽINOTI

Neriame į ilgą, įdomią, spalvingą ir, tikiu, naudingą straipsnių serialą apie plaukų dažus, jų rūšis, skirtumus, naudas, žalas ir viską, kas gali būti įdomu ir, be abejonės,  naudinga sužinoti mums ”anoje barikados pusėje”.

Beje, vesdama ar dalyvaudama įvairiuose mokymuose, dirbtuvėse, seminaruose dažnai stebiu meistrus, kuriems suprasti iš principo nėra prioritetas, daug labiau rūpi kiti dalykai, tokie kaip: auksinė formulė, su kuria galima dažyti visas iš eilės, stebuklingas produktas, kuris suveikia visiems vienodai gerai, arba tiesiog iš lektorių norima gauti tam tikrą vieną receptą, kuris išspręs "vienos klientės" problemą, o dažnai ir jos pačios plaukų problematiką, kurios ji per savo kirpėjos karjerą niekaip neperkando. Visa tai yra gana apmaudu stebėti, bet kaip ir visur, yra visokių profesionalų ir požiūrių į profesiją. Tai man tik dar kartą įrodo kritinio mąstymo naudą ir būtinumą domėtis sritimi, su kuria žadama turėti ilgą santykį.

Galbūt pradžia bus kiek nuobodi, nes tai realiai techninės žinios, bet, patikėkite, jos leis jums drąsiau pasijausti, kartais apsispręsti arba permąstyti norimus arba pasiūlytus variantus, ir, be abejonės, tai bus proga pradėti sveikesnių ir gražesnių savo plaukų istoriją, o aš čia tam ir esu.

Tad kantrybės ir gero skaitymo. Pradėkime nuo plaukų dažų rūšių, - jų nėra tiek daug, kaip gali pasirodyti, neišmanant šios srities ir žiūrint tik į prekybos vietų lentynas ar siūlomus reklamose ar internete, nes kiekvienas brendas išskiria savo dažą kaip ekskliuzyvą, pabrėžia, kad jis toks vienintelis iš esmės... Karvės pienas liks pienu, o kefyras - kefyru, aišku, riebumas svarbu :))) na čia taip grubiai, bet panašiai taip ir yra, nes priedai, net ir naudingi, kvapai ar pakuotė taip stipriai nekeičia pačios produkto esmės.

Tai kokios gi plaukų dažų rūšys:

1) Amoniakiniai (šiaip  amoniaką reikėtų vadinti teisingai - ammonia hidroxid, bet juk mes čia populiariname mokslą ir lengviname sau suvokimą) permanentiniai ilgalaikiai plaukų dažai (klasika), naudojami, kai reikia pakeisti natūralių plaukų spalvą, pašviesinti, patamsinti, uždažyti 100 % žilus plaukus. Dažai prieš naudojimą yra maišomi su vandenilio peroksido emulsija (3, 6, 9, 12%, priklausomai nuo siekiamo rezultato) nurodytu santykiu. Taip pat gali šviesinti natūralų plauką iki 4 lygių, naudojant superblond liniją su 9 % ar 12 % peroksido emulsija.

Dažų sudėtyje yra tam tikras amoniako kiekis, nuo ko ir priklauso stipresnis ar švelnesnis poveikis bus plaukui. 

Pvz., vokiečių, olandų, brazilų gamintojų dažai pasižymi didesnio amoniako kiekiu sudėtyje, ir dažymai su jais būna ryškesni, spalvos  daugiau tokios "artificial", o italai dažnai turi minkštesnę formulę,  pvz., KAARAL permanentiniai dažai turi tik 0.3% amoniako, kai tuo tarpu žinomas vokiškas brand'as 1,5-2 %, tad skirtumas gali būti net labai ženklus. 

Šie dažai yra daugiausiai naudojami visame koloristikos pasaulyje. Labai svarbu, kad jie būtų praturtinti naudingais komponentais, tokiais kaip ryžių proteinai, hidrolizuotas šilkas, keratinas, nes dažymo metų plaukai praranda nemažai nuosavų komponentų, tad juos yra būtina atstatyti kitais, esančiais gerų dažų sudėtyje.

Dažydami šiais dažais, jūs visam laikui pakeičiate plauko sandarą (lipidinį baltyminį ir pigmentų natūralų balansą): natūralūs jie jau nebus niekada, kol neataugs, t.y tik naujai ataugę plaukai būs naturalūs, net kai jums atrodo, kad spalva 'atsiplovė'... Taip nėra, šita informacija reikalinga jums ar jūsų stilistui ne dėl smalsumo :),  o tam kad būtų galima prognozuoti dažymo rezultatą, nes dažytas plaukas pakartotinio dažymo metu reaguoja visai kitaip, negu natūralus nedažytas.

2) Beamoniakiai permanentiniai plaukų dažai - pasižymi tokiom pat galimybėmis, kaip ir klasikiniai amoniakiniai dažai, jie sprendžia visas tas pačias užduotis. Jie buvo sukurti, siekiant pasiūlyti rinkai, pirmoje vietoje - kirpėjams, kurie ilgainiui dirbdami tapo alergiški, jautrūs ammonia hydroxide'ui alternatyvą. Buvo sukurti tokio pat efektingumo, bet beamoniakiniai dažai, poveikiu plaukams ir rezultatų jie liko tokie pat stiprus, bet poveikis kvėpavimo sistemai ir odai sumažėjo, tad jautresniems, turintiems alergiją ammonia hydroxide'ui žmonėms, jie tapo puikia alternatyva.

Veiklioji medžiaga, pakeitusi amoniaką, tapo monoetanolamin ir rezorcinol,  - jų molekulės apie 3,5 karto mažesnės, dėl to sumažėjo poveikis odai ir kvėpavimo sistemai. Vėl gi, reiktų analizuoti kiekvieną gamintoją, produkto sudėtį atskirai, nes gamintojai dažnai gudrauja ir didina aktyviųjų komponentų kiekį, siekdami užtikrinti gerus dažymo rezultatus, žodžiu čia toks 50/50...

Svarbu rinktis sertifikuotus, "padorius" gamintojus, kurie saugo savo vardą ir gerbia klientą. 

Aš asmeniškai, nors ir nesu alergiška, ataugusių šaknų dažymui renkuosi permanentinius, bet beamoniakius dažus vien dėl to, kad jie yra naujos kartos, o aš juk už mokslą, juk neriedame atgal :))) Čia tik mano nuomonė. 

Ookeey... judame toliau

3) Pusiau permanentiniai (demipermanentinai) beamoniakiai tonuojantys dažai - skirti tonuoti jau dažytus ar natūralius plaukus arba dažyti tonas į toną, tamsinti arba šviesinti max 1 tonu. Spalva laikosi nuo 20 iki 30 dienų ir tolygiai nusiplauna, bet tikrai neapsigaukite, jūsų plaukas liks jau nebe natūralus, o dažytas. Naudojami su aktyvatoriais, oksidantais nuo 1,4 % iki  6 %, priklausomai nuo tikslų. Neuždažo žilų plaukų 100%, tik iki 70%, ir tai, priklausomai nuo pasirinkto oksidanto stiprumo. Šiais dažais galima išspręsti labai daug užduočių, jie pasižymi švelnesniu neigiamu poveikiu plaukams, taip stipriai nekeičia spalvos ir plauko sandaros, greičiau

"atsiplauna", dažnai sudėtyje turi daug puoselėjančių komponentų ir niekada kardinaliai natūralaus plauko nekeičia. Naudojami tonuojant ilgį, kai pvz., vyksta šaknų dažymas (žilų arba norima spalva) permanentiniais dažais, - tai saugo nuo dažuose esančių pigmentų kaupimosi per ilgį, leidžia plaukams nepersisotinti spalva ir nenueina į tamsesnį, negu reikia, toną. Pastaroji situacija yra labai dažna, aš apie ją kalbėsiu ateityje dar ne kartą. Tonuojantys dažai mums labai reikalingi kas 3-4 savaites, tonuojant IŠBALINTUS plaukus (šią sąvoką ateityje aptarsime irgi daug kartų, nes tai tiesiog mano skausmas :(( Kai nėra suvokimo, kas buvo daryta plaukams, ateityje žmogus tiesiog niekaip nesusitvarko su balinimo/šviesinimo pasekmėmis, o juk tikrai žinant korektišką informaciją, galima sudaryti puikų ir veiksmingą rūpinimosi plaukais planą ir džiaugtis prižiūrėtu ir puikiai atrodančiu Blondu.

4) Geliniai demipermanentiniai beamoniakiniai tonuojantys dažai su rūgščiu pH - tai maždaug prieš 5 metus atsiradusi koloristikos inovacija, produktas, kurį turėtų įvaldyti kiekvienas padorus meistras koloristas, o ypač tas, kuris daug balina ir šviesina ...oj,  jau užsivedžiau :)) Grįžtame prie reikalo: dažai yra skirti tonuoti tik dažytą plauką, jie maišomi su specializuotu aktyvatoriumi (nuo 1,6 iki 1,9 %), veikia nuo 10 iki 20 min., atsiplauna per 10-30 dienų, idealiai tinka jau balintiems įvairiomis "technikomis" (airtouch ar balayage, sruogavimo) plaukams tonuoti, nes nepaveikia šalimais esančių natūralių plaukų spalvos! Paveikia tik jau dažytąją/balintąją plauko dalį, o tai reiškia, kad, norint užtonuoti tik dažytąją/balintąją plauko dalį, tepant dažus net ant visų plaukų, natūralūs plaukai, palikti neliesti specialiųjų technikų metu, nebus paveikti! Tai - tikra sensacija ir laaabai reikalingas įrankis madingajame Airtouch dažymų pasaulyje! Beje, jų formulė unikali ir tuo, kad, net veikiant plauką spalviškai, t.y. suteikiant norimą ir numatytą atspalvį, tuo pačiu metu ji veikia ir plauko paviršinio sluoksnio struktūrą, tarsi sujungdama porėtos (po balinimo, šviesinimo) kutikulės plokšteles, taip padarydama plaukus daug lygesniais, o tai reiškia blizgesniais, sveikiau atrodančiais. Pvz., KAARAL Baco Color Glaze gelinių dažų naudojimas dėka inovatyvios ir praturtintos sudėties yra kartu ir ypatinga puoselėjanti plauką procedūra.

Kodėl aš čia taip krykštauju dėl šių dažų rūšies, sužinosite iš kitų straipsnių, jeigu prisiversite skaityti ir gilintis :) Esmę įvardinsiu čia: jie nepakeičia natūralių plaukų spalvos :))) Na va, kas supras, tas supras, o kiti ras paaiškinimą sekančiame straipsnyje, ten aiškinsimės kas yra tie tonai, lygiai ir fonai ;) Einame toliau.

5) Tiesioginių pigmentų semipermanentiniai dažai - irgi pakankamai neseniai atsiradusi plaukų dažų rūšis, skirta sukurti paskutiniu metu madingų, ryškių, nebūdingų gamtai, beveik neegzistuojančių gamtoje spalvų (kaip antai, mėlyna, žalia, violetinė ir t.t.) dažymus ant išbalintų ar ant itin šviesių plaukų. Nemaišomi su niekuo (su jokiu oksidantu), jie veikia plauko paviršiuje, prisikabindami tiesiog už pažeistos, atidarytos balinimo metu plauko kutikulės, arba padengdami tiesiog šviesių (baltų) plaukų paviršių, panašiai kaip piešdami būtume padengę baltą lapą norima ryškia spalva. Norma laikoma išnešioti spalvą 6-10 plovimų, nes nuosekliam pasišalinimui iš plauko struktūros jiems nereikia nieko apart paprasto šampūno.

Kokybiški, patikimo gamintojo tiesioginių pigmentų dažai plauko neigiamai nepaveikia, bet, kadangi užklupo tokia mada ir juos labai paprasta naudoti namuose, atsirado daug neprofesionalių, nekokybiškos sudėties tokio tipo dažų, ir jie žmonėms pridaro bėdų: tokių dažų vėliau neįmanoma iškrapštyti iš balinto plauko, ir tenka imtis specifinių cheminių to būdų. 

6) Apie chna ir basma, jums leidus, nekalbėsiu, pasakysiu tik tiek, kad jie yra vieninteliai natūralūs augaliniai dažai, bet vėl gi... Tik iš 100 proc. patikimų šaltinių... tik iš Indijos?? Mačiau parduotuvėje chna-superblond. Pikta dėl tokių prekybinių sukčių, - jei kas nežino, tai chna nebūna superblond, ji yra just vienos spalvos, o kažkas tiki, kad taip įmanoma.. Mano manymu, geriau nedažyti apskritai, negu su chna, nes nei spalva madinga, nei ką. Blogesnioji dalis ta, kad šis produktas maksimaliai užkiša kutikulę, ir, norint vėliau keisti plauko spalvą, išvalyti chna iš plauko be pasekmių niekaip nepavyktų, tad reikėtų pasvarstyti, ar tikrai ji - tas pasirinkimas.

Šiandienai gal jau gana, jaučiu, ne itin toks skaitomas turinukas gavosi, bet turime nuo kažko pradėti, ir pažadu- vėliau bus įdomiau ;)

Linkėdama gerų plaukų dienos, - jūsų Sofija.

Dalintis:

Add a comment