PLAUKŲ SLINKIMAS: ĮVEIKTI AR SUSITAIKYTI? VISADA YRA ŠANSAS!

Šiandien pakalbėsime tokia opia tema kiekvienai ir kiekvienam, kaip plaukų slinkimas. Iš karto noriu įspėti, kad nekalbėsiu mediko trichologo kategorijomis ir terminais, nes nesu nei gydytoja, nei trichologė. Pasidalinsiu savo žiniomis, pasistengsiu išryškinti ir išskirti plaukų slinkimo rūšis ir, tikiuosi, kiekvienas atitinkamai ras šiame straipsnyje naudingos ir reikalingos informacijos. Norėčiau padėti pagal galimybes susitvarkyti su slenkančių plaukų situacija.

Pradžiai keletas faktų. Vidutiniškai pas šviesiaplaukius ant galvos yra apie 140.000, pas lietuviškos 'rugių-kviečių' koloristikos plaukų atstovus- 109.000, pas tamsiaplaukius brunetus - 102.000, o pas ginger tipažo - apie 88.000 vnt. plaukų. Savaime suprantama, kalbame apie žmogaus natūralią plaukų spalvą (nedažytą).

Juk tai ganėtinai dideli skaičiai, įkvepiantys nepanikuoti dėl jokio slinkimo. Ir štai faktas iš statistikos: normalu, kad per parą žmogui iškristų 50-100 plaukų. Tai visiškai natūralus reiškinys, procesas, kai natūraliai ir savaime iškrenta plaukai, kurie jau atgyveno ir paseno. Jie yra telogeno fazėje. Kaip sužinoti, kiek jums iškrenta plaukų? Vakare atsistokite prieš baltą praustuvą ar baltą stalą, kruopščiai nuo šaknų iki galiukų švariu šepečiu iššukuokite visą plaukų plotą, leiskite plaukams nukristi, o taip pat išimkite iš šepečio užstrigusius plaukus. Įvertinkite jų visų kiekį, taip pat įvertinkite, ar iškritę plaukai yra nutrūkę/nulužę, ar iškritę su šaknimis. Būdingas iškritusio su šaknimi plauko požymis yra mazgelis (šaknis, taškiukas) plauko gale. Jei jūsų gautas skaičius yra iki 100, viskas yra normos ribose. Jei dominuoja nulaužti plaukai, keiskite plaukų priežiūros rutiną, šepetį ar plaukų dažymo būdą. Tai - ne slinkimas. Jei dauguma iškritusių plaukų - su šaknimis ir jų virš 100, galimai tai yra sezoninis, streso ar dietos sukeltas slinkimas; o jei jų gerokai virš 100 ir tai tęsiasi ilgiau nei 2-4 mėn., vertėtų susirūpinti.

Nenueinant toli, iš karto sakau, kad yra 3 pagrindinės plauko gyvenimo etapų fazės: anagenas, katagenas ir telogenas. 

Anageno ankstyvoje fazėje formuojasi naujas plaukas iš maksimaliai aktyvaus plauko folikulo (svogūnėlio), kuris tuo metu yra gyvybingas ir maitina plauką, jo aktyvioje fazėje plaukas auga ir stiprėja. 

Katageno fazė - tai suaugusio plauko branda, kurią gali ištikti ir vidutinio amžiaus krizės. Folikulas tuo metu pradeda susitraukti ir imti stumti plauką lauk.

Telogeno fazėje jau vyksta plauko slinkimas, bet tuo pačiu formuojasi ir naujas folikulas.

Šiuo momentu pas kiekvieną mūsų ant galvos anageno ir ketogeno fazėse chilina apie 90% plaukų, o kiti, deja, - jau nebechilina, jie - jau paskutinėje kelionėje - telogeno fazėje, t.y. slenkantys, atsiveikinantys su galva.

Plauko gyvenimo ciklas, priklausomai nuo įvairių faktorių, trunka nuo 2 iki 7 metų. Tikrai esatę girdėję ne vieną draugės nuogąstavimą, kad jai vis nepavyksta atsiauginti ilgų plaukų. Šią situaciją įtakoja keletas dalykų: kartais tai tiesiog genetiškai užprogramuota plauko gyvenimo ciklo trukmė, kartais ta trukmė yra įtakojama hormonų pokyčių, taip pat didelę reikšmę vaidina neteisinga priežiūra, neatidus grubus šukavimas, stiprus rišimas, agresyvūs balinimai, dažymai ar plauko struktūros keitimai, kurie tiesiog nulaužo tą trokštamą ilgį (pvz, garbanoto plauko tiesinimas ar tiesaus sugarbanojimas cheminiu būdu ir pan.). Visgi pabrėžtinai noriu grįžti prie tos individualios plauko gyvavimo trukmės, užkoduotos genetiškai, t.y. 2-7 metai: galite įsivaizduoti, kad plaukui augant po 1 cm per mėnesį labai gerai prižiūrimas plaukas gali užaugti 'aritmetiškai' nuo 24 cm (per 2 metus) iki 84 cm (per 7 metus). Pvz., Marytė buvo gera mergaitė, užsimaniusi užsiauginti ilgiausius įmanomus plaukus: jos genetiškai užkoduota plauko gyvavimo trukmė yra 4 metai; ji šukavo plaukus geriausiomis šukomis, trinko geriausios sudėties šampūnais, naudojo tausojančias ir stiprinančias kaukes ir visaip kitaip rūpinosi plaukais, tad plaukai jai užaugo 48 cm. Tačiau šalia kaimynė Karina puikavosi 84 cm ilgio kupeta. Nes tai nulėmė genai.

Tad grįškime prie problemos, kurią ir norime aptarti.

Pirmiausia noriu pasakyti, kad sezoninis (ankstyvo pavasario ir rudens) slinkimas yra visiškai natūralus - kai karščius pakeičia vėsa, ar kai po žiemos organizmas ruošiasi naujam sezonui.

Jį suvaldyti yra gana paprasta nedelsiant imantis pakankamai elementarių priemonių. Jei jūs tikri, kad jums yra sezoninis slinkimas, pakanka pradėti vartoti specialius maisto papildus (biotinas, magnis, kalcis, cinkas, varis, kolagenas su vitaminu C, Omega 3, selenas). Išoriškai rekomenduočiau naudoti augalinius NEHORMONINIUS preparatus, kurių sudėtyje rastumėte kalninę arniką, arbatmedžio ekstraktą, dilgėlės ekstraktą, ankšpipirio vaisiaus ekstraktą, biotiną, kamparą. Svarbu suvokti, kad šis slinkimas yra visiškai natūralus, greitai praeinantis ir turintis aiškią tendenciją pasibaigti. Reikia tiesiog jį suvaldyti ir suteikti išorinę pagalbą savo plaukų folikulams. Dažnai SVEIKAS žmogus net ir nepajunta to nežymaus slinkimo. Bet kas gi iš mūsų yra sveikas? Juk gyvenima pilnas iššūkių, streso, ligų, taip pat ir (ne)malonių pokyčių, tokių kaip nėštumas, kūdikio maitinimas, aktyvus sportavimas, kelionės... Visa tai reikia įvertinti, ir tik tuomet identifikuoti slinkimo pobūdį, o jau tuomet parinkti geriausią terapijos strategiją. 

Deja, yra ir nematomų ir nejuntamų priežasčių, ir slinkimas gali tapti pirmu ar vienu iš rimtesnių signalų susirūpinti sveikata. Jei per 2-4 mėn. vistik nepavyksta suvaldyti plaukų slinkimo, ir jis nesiliovė, reikėtų rinktis medicininius tyrimus. Viena dažniausių priežasčių yra skydliaukės - metabolizmo karalienės - sutrikimas. Šita kaprizingoji ponia dažniausiai pridaro problemų tiek plaukams, tiek visam organizmui. Bet kokia skydliaukės disfunkcija taps silpno plaukų augimo, trapumo ir sausumo, retėjimo priežastimi, o taip pat ir netikėto plaukų žėlimo nepageidaujamose vietose priežastimi. Privalome ieškoti priežasties, o ne imtis pasekmių tvarkymo. Kažkiek gali padėti tyrimas trichoskopu (specialia mikro kamera), kuris parodo, ar tik plaukas netrupa, nors šis tyrimas irgi ne panacėja, o tik kiek kruopštesnis išorinis apžiūrėjimas. Atmetant rimtas sistemines problemas su sveikata, mes galime daryti prielaidas, kad plaukų slinkimas yra tik laikinas, prasidėjęs dėl sezono, dietų, streso, o tuo atveju mes galime tikėtis sustabdyti plauko slinkimą nemedicininiais augaliniais stiprinančiais preparatais. 

Esu visiškai prastai nusiteikusi prieš neatsakingą ir buitišką minoksidilo, kuris yra daugelio preparatų prieš slinkimą sudėtyje, ir kuris lengva ranka rekomenduojamas ir atitinkamai nuperkamas vaistinėse, grožio salonuose ir kt, naudojimą. Šis preparatas yra hormoninis, jo veikimo principas pagrįstas "kol naudoju - tol veikia" superefektu ir suformuojantis priklausomybę: kai jūs nutrauksite jo vartojimą, išsyk visi jo pagalba užauginti plaukai nustos augti ir iškris, ir jūs grįšite į tą patį liūdną BASIC tašką. Tokį preparatą turėtų skirti tik medikai, kadangi jis skirtas kovai tik su androgenine alopecija.

Apie androgeninę alopeciją daug nedrįstu kalbėti, kadangi mūsų rubrika yra ne medicininė, o plaukų grožio puoselėjimo.

Žinau, kad klausimai plaukų slinkimo tema niekada nesibaigs, jie yra itin asmeniški ir individualūs, tad geriausia spręsti tas problemas su specialistais, kuriais jūs pasitikite, skaitant patikimus informacijos šaltinius, kritiškai vertinant, rimtai filtruojant bei taikant sau individualiai.

Pabaigai noriu pasidalinti savo beprasidedančia plaukų slinkimo istorija. Ji kiek netikėta man, nors kažkiek ir tikėta. Bemaž 10 metų neturėjau net sezoninio apčiuopiamo slinkimo, man tai labai patiko, nors ir negaliu sakyti, kad dėl to nieko nedariau. Buvau ta geroji Marytė: visuomet naudojau itin kokybiškas plaukų priežiūros priemones, laiku ir pakankamai sunaudodavau kursą savo mylimų lašiukų/losjono nuo plaukų slinkimo ir jų stiprinimui, radikaliai nekeičiau plaukų spalvos. Bet štai jau 5 mėnesius esu ketininkė (kuo labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi), ir prieš mėnesį pradėjau pastebėjau neįprastai padidėjusį plaukų slinkimą trenkant galvą ir šukuojantis. Logiška primesti, kad taip ir turėtų būti, nes nevartoju kruopų, grūdų, ankštinių, vaisių, tad aišku, kad organizmui kažko trūksta, ir akivaizdu, kad plaukai į tai reaguoja. Taip pat negaliu atmesti ir sutapimo: man yra 47 metai, organizme vyksta pokyčiai, negaliu tikėtis plaukų kokybės ir kiekio, kuris mane džiugino jaunesniame amžiuje, tad per daug nesijaudinu, o tiesiog pasidomėjau, ar toks slinkimas yra įprastas ir kitiems žmonėms, kurie laikosi KETO. Radau informacijos, kad būtent būnant KETO procese, 4-7 mėnuo yra kritiniai plauko klausimu, ir viskas, ką galiu padaryti, tai kompensuoti trūkstamas maistines medžiagas maisto papildais. Ypatingą dėmesį skiriu vario, biotino, neaktyvių mielių naudojimui, taip pat kalogeno, vitamino C, magnio, kalcio, cinko, ir pozityviai laukiu, kol situacija stabilizuosis. 

Natūralus šio mano gyvenimo etapo plaukų retėjimas manęs nedžiugina, bet ir netraumuoja, priimu jį kaip duotybę ir normą, ko ir jums linkiu.

Su meile jūsų plaukams - jūsų Sofija

Dalintis:

Add a comment

1 comments

KOMENTARTORIUS N.1 - 2024-05-31 09:52:07


bla bla bla..................