KAS TAI - PLAUKŲ KAUKĖ, IR KAIP TEISINGAI JĄ IŠSIRINKTI

Dar prieš kokius 10 metų, nors tai jau nebuvo gūdūs laikai, mes rinkdavomės plaukų priežiūros priemones pagal pakuotės grožį ar kvapą ar kainą, nesigilindami į jos savybes ar ingredientus.. Šiandien nekalbėsime apie tuos atvejus, kai būdavo pasirenkamas plaukų skalavimui acto vanduo virš kriauklės, svogūno tyrė - su tikslu 'nuo slinkimo', ūkinio muilo nuoviras ar sodos tirpalas - nuo 'riebalavimosi'... :)

Be abejonės, tais laikais mes nematėme ir tiek 'super blond' 12 šviesumo lygio blondinių gatvėse.

Bet kokiu atveju jums šiandien norėčiau pasigilinti į tokių plaukų priežiūros priemonių, kaip plaukų kondicionierius ir kaukė, naudojimą ir principus, kaip ir kokiu atveju juos naudoti, siekiant pačio geriausio rezultato. Dalinuosi tik patikrintomis (ilgus metus eksperimentiškai testuotomis) ir veikiančiomis įžvalgomis. 

Taigi, pagrindinis klausimas: koks skirtumas tarp plaukų kaukės ir kondicionieriaus ('balzamo'). Kaukė - tai sudėtinga ir kompoziciškai kompleksinė pilnavertė produkto formulė, skirta plauko struktūros priežiūrai - atstatymui, drėkinimui ar maitinimui. Pagal jos sudėtį galima išskirti keletą jos tipų.

Lipidinė (maitinanti, gerinanti viršutinį, praradusį blizgesį, šiurkštų, porėtą kutikulės sluoksnį) - jos sudėties pirmosiose  pozicijose turėtume rasti geruosius 'teisingus' lipidus. Svarbu suprasti, kad lipidai - tai riebalai, bet ne visi riebalai yra naudingi plaukams. Čia galime pravesti paralelę su visu mūsų organizmu, - juk ne visi riebalai yra jam naudingi. Pvz., laikantis KETO, stengiamės rinktis teisingus riebalus, o ne just riebalus; taip ir su plaukais: tam, kad atstatytume prarastą paviršinį plauko lipidų sluoksnį, tinka tik tie riebalai, kurie gali laikinai atstoti (atkurti) prarastus natūralius plauko lipidus. Visi 'neteisingieji' lipidai, kaip antai  -parafinai, mineraliniai aliejai (pagaminti iš naftos), vaškai, yra randami kaukių sudėtyje, ir tikrai labai liūdna, kad rinkoje pilna tokių produktų, nieko gera plaukui neduodančių, ir kurie neturėtų vadintis kaukėmis. Toks produktas neatliks savo funkcijos, kurios mes tikimės. Turime rinktis ne trendą,  madą ir reklamą, o patikimų gamintojų formules, kurių sudėčių pirmosiose pozicijose turėtų būti aktyvūs ir saugūs komponentai, o svarbiausia yra jų visų bendra kompozicija. Jūs jos taip paprastai nesužinosite ir nepatikrinsite, todėl ypač svarbu pasirinkti patikimų šalių patikimų EU sertifikuotų gamintojų, kuriems svarbu reputacija, tęstinumas ir galutinis vartotojas, vardus ir atstovus.

Vertingos lipidinės kaukės sudėtyje mes turėtume matyti linolo rūgštį, fosfolipidus, glikolipidus, ceramidus, daugumą organinių aliejų (Monoi de Tahiti, karite, marulos, makadamijos taukmedžio, linų sėmenų, saulėgrąžų, kynvos ir pan.).  Naudodami lipidinę kaukę, jūs atstatysite plaukų standumą, mažinsite porėtumą, plaukai įgaus sunkumo, "kūno". Ją rekomenduoju po visų šviesinimo, dažymo, ilgalaikio tiesinimo ar garbanojimo procedūrų: naudoti namie vieną kartą per savaitę, palaikant kaukę veikti ant plaukų iki 20 min., uždengiant plėvele ar kepuraite, pašildant. Taip pasieksite puikių rezultatų.

Kitas kaukės tipas - drėkinanti.

Tokių kaukių sudėtyje turėtų dominuoti hialurono rūgštis, aloe vera ekstraktas, hidrolizuoti kolagenas ir keratinas, pantenolis, šlapalas (urea), ženšenio, imbiero, ramunėlių, rozmarino ir kt augalų ekstraktai. Pagrindinė jų užduotis - atstatyti plauko drėgmę. Todėl labai rekomenduoju drėkinančią kaukę naudoti saulėtų atostogų prie jūros metu. Ji - Lietuvos šildymo sezono draugas N.1. :)

Su drėkinančia kauke sunku persistengti, ją galite naudoti 2-3 kartus per savaitę, užtenka palaikyti vos 5 minutes. Ji neapsunkina, gerai skverbiasi, tinka ploniems, elektrintis ir pūstis linkusiems plaukams. Tuo tarpu anksčiau minėta lipidinė kaukė tokius plaukus labai apsunkintų.

Kaukė karalienė - atstatomoji (proteininė baltyminė..pavadimų jai daug..)

Šios kaukės išskirtinumas - vėlgi jos sudėties kompozicija. Dažniausiai tokios kaukės sudėtyje yra apie 60 % baltymų (proteinų), naudingų plaukams, o kiti 40% - tenka lipidams ir drėkinimo agentams. Aktyvieji tokios kaukės komponentai - šilko, kviečių, ryžių, pieno proteinai, hidrolizuotas keratinas, pantenolis ir aloe vera ekstraktas - drėkinimui, linų, makadamijų arba taukmedžio aliejai - maitinimui, ir fosfolipidai - natūraliai apsauginei plėvelei sukurti. 

Saikas yra tai, kas yra svarbu naudojant šią kaukę: kartą per savaitę, kruopščiai įmasažavus į plauką, palikus veikti 10-15 min., šildyti nebūtina. Šią kaukę labai rekomenduočiau lūžinėjantiems, trapiems, daug kartų šviesintiems, chemiškai paveiktiems plaukams, kuriems beje labai tiks naudoti ir visas aukščiau aprašytas kaukes, pakaitomis kas 2-3 dienas. 

Džiugu, kad rinkoje atsirado profesionalios multifunkcinės kaukės. Jų sudėtyje randame proteinus, lipidus ir drėkinančius komponentus, tokius kaip hialurono rūgštis, hidrolizuotas keratinas, taukmedžio sviestas, tai - tobula ir itin patogi bei pasiteisinusi šiais greitais laikais terapija.

Grįžtu prie kondicionierių. 

Jei su kaukėmis buvo gana sudėtinga, ilgu ir protinga, tai su kondicionieriumi yra pakankamai elementaru. Svarbiausia, jį turėti ir naudoti po kiekvieno plaukų plovimo ar po plovimo su kaukės panaudojimu. Pabrėšiu, kad kondicionieriai būna įprasti nuskalaujami ir nenuskalaujami (leave-in), kurių funkcija vienok yra ta pati - suglotninti ir sulyginti viršutinį plauko sluoksnį (žvynelius),  išsaugoti natūraliąją ar prikauptąją drėgmę, ir taip sudaryti plėvelę, kuri neleis plaukui prarasti drėgmės iki sekančio plovimo.

Nenuskalaujami kondicionieriai (leave-in) pasižymi nuostabiomis ir itin populiariomis savybėmis suteikti plaukui standumo, paklusnumo, blizgumo, elastingumo ir atsparumo išorinei drėgmei.

Stengiuosi maksimaliai sufokusuoti. 

Šio straipsnio reziume šiandien skambėtų taip: naudokime kaukę (veikiančią plauką iš esmės) ir kondicionierių (padedantį tą poveikį išsaugoti).

Tema neišsemiama... 

Su meile jūsų plaukams - jūsų Sofija

Dalintis:

Add a comment