PLAUKŲ APSAUGA, POREIKIAI IR PRIEŽIŪRA KARŠTOMIS VASAROS DIENOMIS

Vasara! Laukiame jos su nekantrumu. Tačiau, skirtingai nei mums pačioms, mūsų plaukams karšta vasaros saulė – tikrai rimtas išbandymas. Saulės spindulių, druskingo jūros vandens, pilnų chloruoto vandens baseinų, itin sauso oro ir daug ilgesnio buvimo lauke veikiami plaukai akimirksniu į tai sureaguoja, tampa šiurkštūs, išblunka, greitai tampa sausi, kieti, trapūs, praranda blizgesį. Ir vietoj to, kad prisijungtų prie bendros atostogų nuotaikos, jie įžūliai drįsta mums ją gadinti. Ar galime to išvengti?

Pažvelkime, kaip UV spinduliai veikia plaukų struktūrą. Saulės (UV spindulių) poveikyje plaukai pažeidžiami dėl fotocheminės aminorūgščių degradacijos (suirimo): tamsiems plaukams – cistino, tirozino ir triptofano, o šviesiems – histidino, lizino ir prolino. Tamsūs plaukai nuo saulės poveikio nukenčia mažiau, nes yra atsparesni jai, nei vidutinio šviesumo ar visai šviesūs. Kodėl?

Brunetų ir šatenų (nuo 1 tamsumo lygio iki 6 - juk mes jau pažįstame, ką reiškia šie skaičiai) plaukuose esantis pigmentas eumelaninas suteikia didesnį atsparumą aminorūgščių pažeidimams nuo saulės spindulių, o sieros turinčių aminorūgščių oksidacinės degradacijos produktai suteikia plaukams gelsvą ar rudą atspalvį. Tai savotiškas „saulės nudegimas“, jį dažnai vadiname išblukusiomis sruogomis. Nors iš tiesų tai nėra taip nekalta, juk yra paveikiamas ne tik plaukų atspalvis.

Nuo 7 iki 10 šviesumo lygio plaukuose esantis feomelaninas nesuteikia reikalingos fotoapsaugos: jis suyra ne tik ultravioletinių, bet ir matomų spindulių poveikyje, susidaro aktyvios deguonies formos, turinčios netgi balinimo savybių. Dėl peroksidinės oksidacijos yra suardomos plauko struktūros keratino disulfidinės jungtys, o tai gerokai sumažina plaukų stiprumą bei jų kokybę. Tad šviesiaplaukių džiaugsmas tapus dar šviesesnėms ir efektingesnėms truks tik akimirką, - vėliau teks juos intensyviai gelbėti... Tamsiaplaukėms vienok ima kliūti tapę per šilti, oranžiniai plaukų atspalviai. Visa aukščiau išsakyta apibūdina natūralų plauką. 

Kas gi vyksta su dažytais plaukais? Čia taip pat skiriame 2 grupes: A - daug šviesiau nei natūrali spalva dažyti arba balinti plaukai ir B - arčiau savo tikrosios spalvos dažyti tamsesnių natūralesnių atspalvių plaukai. Galime dar išskirti ir C - dabar išpopuliarėjusių gamtos žmogui nedovanotų spalvų plaukus, pvz., mėlynus, žalius, raudonus, rožinius ir pan. 

Pačia jautriausia grupe čia matau A - išbalintus ir nušviesintus plaukus. Tokiems plaukams išsaugoti reikės nuoseklios, kruopščios apsaugos ir rūpybos, maksimalaus dėmesio. Kitoms dviems grupėms gręsia irgi ženklus pavojus - dirbtiniai pigmentai (spalva) saulės atokaitoje suirs taip pat labai greitai, greičiau nei įprastai.

Antras pagal blogumą vasaros veiksnys, pažeidžiantis plaukus ne mažiau nei saulė, yra druskingas jūros vanduo. Jūros vanduo ir esanti jame druska ištraukia natūraliąją plauko drėgmę. Kad būtų lengviau tai vizualizuoti, pateikiu žinomą pavyzdį: kas nutinka, kai ant salotų užbarstome druskos: jos suvysta, suglemba, išleidžia sultis, dehidratuoja, taigi ir plaukai jūros vandenyje netenka vienos svarbiausių savo sudėtinių dalių - drėgmės. Be to, jūros druska prasiskverbia į plauko struktūrą ir užsilaiko ten ilgesnį laiką. Išdžiūvusi druska tampa kristalu ir pažeidžia plauko kutikulinį sluoksnį, o ultravioletinių spindulių dėka druska patenka į dar gilesnius plauko sluoksnius ir ten toliau tęsia plauko ardymą. Neturėtume pamiršti, kad bet koks vanduo yra puikus ultravioletinių spindulių laidininkas (štai kodėl 'prie vandens stipriau įdegame'), todėl maudantis plaukai dar labiau veikiami kenksmingos saulės.

Prisiminkime, kad saulės spinduliuotė veikia ne tik plaukus, bet ir galvos odą - ji gali sutrikdyti plaukų folikulų vystymosi ciklą ir sukelti intensyvesnį plaukų slinkimą. Vienintelis teigiamas jūros vandens poveikis - odos mineralizacija, kas išties yra reikalinga odai, bet ne plauko kokybei, deja..

Išryškinome pagrindinius vasaros pavojus plaukams, o dabar išmokime, kaip išvengti jų pasekmių, laikydamosi mano patarimų:

1. Saugiausia saulė  yra ryte ir vakare, t.y. iki 11 ir po 16 val.: tomis valandomis mes galime saugausiai džiaugtis saule ir jos teikiamais malonumais, nesinaudodami ypač specializuotomis apsaugos priemonėmis. Jeigu apsisprendžiame būti lauke visą dieną ir nepaisyti rekomendacijų, vienintelis dalykas, kas 100% apsaugo plaukus - pilnai dengiantis juos galvos apdangalas.

2. Noriu drąsiai rekomenduoti specialias kosmetines priemones - vasaros liniją, kuri dažniausiai būna sukurta mąstant apie aptartus pavojus, ir turėtų susidėti iš bent 3 pozicijų: A- šampūno, kurio sudėtyje yra aktyvūs ingredientai, leidžiantys efektyviai pašalinti iš plauko druską, neutralizuoti jos poveikį ir tuo pačiu švelniai išplauti galvos odą; B - kaukės, turinčios kiek daugiau natūralių lipidų, suteikiančių plaukui apsaugos, lankstumo, 'ištvermės' saulei, drėkinančių agentų; C - noriu ypatingai išskirti priemonę, naudotiną prieš pat išėjimą į saulę,- tai turėtų būti nenuplaunama (leave-in), turinti UV filtrus/apsaugą, drėkinanti-maitinantis (rieboka), dažnai dvifazė (suplakama), itin smulkiai purškiama priemonė. Ją naudokime ant sausų ar ant drėgnų plaukų, o taip pat kiekvieną kartą po jūros (baseino) vandens nuskalavimo gėlu vandeniu.

UV filtrai – tai medžiagos, neutralizuojančios ultravioletinių spindulių poveikį. Šiuolaikiniai UV filtrai skirti kovoti su UV A ir UV B spinduliais. Šių komponentų buvimas plaukų priemonėse plaukams ir bendrai sveikatai yra saugus.

3. Kadangi vasaros metu norime kuo greičiau susitvarkyti plaukus ir paskubinti įprastą rutiną, patogiu sprendimu tampa plauko struktūrą gerinančios ir atstatančios kokybę ampulės su specializuotomis priemonėmis, aktyvais. Jų būna įvairiausių, o mes pasirinkime pagal savo plauko struktūrą ir geidžiamą rezulatatą: kažkam pravers stipresnis drėkinimas, kažkam maitinimas. 

4. Dažytis ar tonuotis plaukus rekeomenduoju mažiausiai prieš savaitę iki išvykos saulėtoms atostogoms, o grįžus - bet kada, kada jums patogu. 

5. Svarbus mano patarimas - atsisakyti bet kokių elektrinių plaukų formavimo prietaisų, tokių kaip karštas fenas, tiesintuvas, garbanojimo žnyplės ir pan., t.y. pasaugoti plaukus nuo papildomo žalingo poveikio.

6. Elementariausias patarimas - kiekvieną kartą po jūros išsiskalauti plaukus gėlu vandeniu, grįžus iš paplūdimio kruopščiai ir nuosekliai išsiplauti specializuotu vasaros režimo šampūnu, gausiau sutepti plaukų kaukės ir ilgėliau ją išlaikyti. Turiu vieną įžvalgą - vasaros metu plaukai tarsi greičiau susiriebaluoja, praranda gerą išvaizdą, švaros pojūtį. Manyti, kad jie susiriebaluoja - nėra visiškai teisinga. Plaukai (galvos oda) suprakaituoja, o ne susiriebaluoja, todėl neskubėkite rinktis riebių plaukų šampūno, o naudokite gaivius, lengvus, tonizuojančius šampūnus (pvz., su mentoliu ar pan.). Kartais gali puikiai pasitarnauti ir sausas šampūnas, greitai ir praktiškai pagerinantis išvaizdą.

Kaip ir visame kame, turime vadovautis sveiku protu, naujausiomis mokslo įžvalgomis, saugoti save ir savo sveikatą, ir plaukai taps mūsų laimės atspindžiu, o galimybių tam yra ir paprastų, ir efektyvių :)

Gražių plaukų saugioje saulėje linkėdama - Jūsų Sofija

Dalintis:

Add a comment