ŠEPETYS PLAUKAMS. DAIKTAS, KURIAM VERTA SKIRTI DĖMESIO.

Šiam straipsniui pasirinkome dialogo formą dėl to, kad daugybę metų, dirbdama šioje sferoje, susiduriu su nuolatiniais pasikartojančiais klausimais, susijusiais su teisingu šepečio pasirinkimu. Arba su visišku ignoravimu daikto, kurį kasdien ir nuolat naudojame.

Moterys dažnai renkasi šepetį pagal spalvą ar pagal grožį, net neištraukdamos iš pakuotės, nepabandžiusios jo ir neiįsigilinusios į jo esmines savybes. Tad šiandien norėčiau atskleisti faktus, kurie padės jums teisingai pasirinkti šį svarbų moterišką plaukų grožio ir sveikatingumo aksesuarą, nes dažna erzinančių, neblizgių, nušiurusių, lūžinėjančių ir beskilinėjančių plaukų ir jų galiukų priežastis, arba kitais žodžiais "blogų plaukų dienos" ("bad hair day") priežastis yra netinkamas jų šukavimas netinkamu įrankiu.

- Tad klausiu iškart - į ką reikia atkreipti dėmesį prieš teisingai pasirenkant sau tinkantį plaukų šepetį?

SOFIJA:

- Pirmiausia, reikėtų apsispresti, kokiam tikslui renkatės šepetį, nepirkti spontaniškai: džiovinimui, sausų plaukų šukavimui, šlapių plaukų šukavimui (tai svarbu atskirti) ar formavimui, ir kokio rezultato siekiate.

Antra, svarbu atsižvelgti į savo plaukų struktūrą (pvz., tiesūs, banguoti, garbanoti, stori, ploni, reti, tankūs) ir ją aiškiai identifikuoti.

Trečia, kritiškai įvertinkite dabartinę plaukų būklę. Kodėl tai svarbu? - nes gyvenimo eigoje plaukų būklė nuolat kinta ne tik savaime dėl mūsų amžiaus, mitybos ir pan., bet ir dėl plaukų dažymo, šviesinimo, kirpimo, keratininio tiesinimo, garbanojimo, chem.sušukavimo, pakitusios vandens kokybės ar tipo, dažnesnio el.prietaisų naudojimo, baseino lankymo ar netikėtų atostogų karštoje ar šaltoje(!) šalyje. Netgi gamtos sezoniškumas turi didelę įtaką.

Ketvirta, atsakykime sau į klausimą, ką su šiuo šepečiu norime atlikti: džiovinant suglotninti pūstus banguotus plaukus (kitais žodžiais, išgauti tiesių žvilgančių plaukų efektą), pakelti nuo šaknų trumpus arba ilgus plaukus, formuoti trumpų banguotų plaukų šukuoseną, saugiai iššukuoti ir išdžiovinti ilgus tankius veltis linkusius plaukus, nepažeidžiant jų kutikulinio sluoksnio, ar tiesiog pasiimti su savimi patogų nedidelį universalų šepetį plaukų šukavimui dienos eigoje. Nuo visų šių atsakymų ir priklausys, kokį šepetį rinktis, bet universalaus šepečio, deja, nėra.

Pati asmeniškai naudoju 4 darbinius variantus: retas šukas, skirtas duše paskirstyti kondicionierius, ampules plaukų struktūrai ar kaukes ant drėgnų plaukų, šepetį drėgnų plaukų šukavimui ir džiovinimui kartu su fenu ('wet brush' tipo), apvalų šepetį formavimui su fenu, pakėlimui nuo šaknų ir skirtą džiovinimu pasiekti saloninį efektą, patogų šepetį, skirtą išsišukuoti plaukus dienos eigoje. Dar, žinoma, turiu nemažai budinčių ir laukiančių mano poreikių variantų, prie kurių vis grįžtu ir su jais eksperimentuoju, pvz., masažinį (jį naudoju atpalaidavimui, ampulių turinio paskirstymui, kai atlieku terapiją galvos odai ir pan.) ar įvairių natūralių šerių šepečius, kurių norisi paaugus plaukams ir norint jų glotnumo rišant kuoduką. Žodžiu, begalinis sąrašas gaunasi... :)

Penkta, svarbus dalykas - šepečio medžiagiškumas. Rinkoje stebiu begalinį kiekį iš nekokybiškų netinkamo plastiko ir kitų netinkamų plaukų priežiūrai medžiagų pagamintų šepečių ir šukų, patraukliai įpakuotų, bet iš esmės vienkartinių itin nekokybiškų, kurie ne tik kad nesirūpins plaukų sveikata ir grožiu, bet atvirkščiai - gadins struktūrą, pažeis ir draskys plauką ar odą. Pavardinsiu keletą medžiagų, iš kurių turėtų būti pagamintas ilgaamžis, lengvai valomas, ar net dezinfekuojamas šepetys. Tokį rasite specializuotose profesionaliomis plaukų priežiūros priemonėmis prekiaujančiose parduotuvėse, kurios skiria tam nuolatinį dėmesį. Pavardinsiu medžiagas, iš kurių turėtų būti pagaminti ilgaamžiai ir saugūs plaukams šepečiai ar šukos: karbono pluoštas, ebonitas, keramika, silikono ir plastiko lydinys, natūralios kilmės šereliai kombinuoti su nailono šereliais ir pan. Nuvilsiu medienos garbintojas: nuo drėgmės, esančios tiek aplinkoje, tiek plaukuose, ji pabrinksta, jos paviršiuje atsiranda mikro įtrūkimai, į kuriuos mums net nenujaučiant ir nematant patenka plauko kutikulinio sluoksnio dalys ir taip plaukas traumuojamas, ploninamas, nuolat prarandamos pavienės kutikulės, kurios be galo svarbios plauko sveikatai ir grožiui.

Medieną plaukų priežiūrai reikėtų pamiršti.

- Kaip priežiūrėti ir kaip dažnai reikia keisti ir atnaujinti savo šepečius?

SOFIJA:

- Rekomenduočiau būtinai kartą per metus peržiūrėti savo šepečius ir pakeisti juos naujais. Švarint ir valyti juos reikėtų pagal poreikį. Plauti juos galite šampūnu, kuriuo trenkate galvą: tiesiog pamirkius 5 min. dubenėlyje šilto vandens su šampūnu ir švelniai patrynus juos tarpusavyje šereliais, rankomis, pašalinant naudotų priemonių likučius, nešvarumus ir tt.. Tuomet palikite išdžiūti. Esu išmanioji ir pažengusi šepečių 'skalbėja': periodiškai sumetu visus savo šepečius kartu su rankšluosčiu ir 10 ml šampūno į skalbyklės būgną ir paleidžiu ją trumpiausiu režimu. Beje, tai lengviausias būdas pasitikrinti ir savo šepečių kokybę (Simona juokiasi :)...

Pabaigai. Besirinkdamos šepetį, 'take your time': pasibandykite, pasikonsultuokite, įvertinkite, pasiklauskite ir atsakykite sau į savo klausimus, poreikius, tikalus, užeikite ne į pirmą parduotuvę už kampo, o kreipkitės į profesionalus, turinčius atrinktą asortimentą ir žinias, kuriomis pasitikite. Galima pirkti ir naudoti profesionaliausią ir brangiausią plaukų priežiūros arsenalą, žinomus ir inovatyvius brendus, nuosekliai atlikti plaukų puoselėjimo rutiną, bet jei šepečio pasirinkimas ar kasdienio šukavimo įgūdžiai netinkami, rezultato nebus arba jis nuvils.

Linkėdama Jums GERŲ PLAUKŲ DIENOS - 

Sofija

Dalintis:

Add a comment