ŽILI PLAUKAI. EFEKTYVIOS JŲ PRIEŽIŪROS TAISYKLĖS

Žili plaukai, kurie dažniausiai asocijuojasi su senėjimu, su tinkamu požiūriu ir veiksmais gali tapti vizitine stiliaus ir elegancijos kortele.

Paskutinius 3-5 metus stebime šiuo klausimu tiesiog revoliuciją: mados industrijoje, ant podiumų ir medijose žili plaukai tapo tendencija, madingiausiu akcentu. Po truputi tas trendas ateina ir pas mus.

Šiandien aš atskleisiu kelias paslaptis ir pasidalinsiu informacija, kaip efektyviai rūpintis žilų plaukų struktūra, natūraliu grožiu, ir pabandysiu išryškinti, kam verta tą daryti, o kam vertėtų visgi likti prie tradicinio sąveikavimo su jais, t.y. dažymo, šviesinimo, tonavimo, kamufliažo ir pan. Pastaruoju klausimu dėl spalvos ir technikos pasirinkimo duosiu kiek galiu aiškesnius patarimus ir įžvalgas.

Pradėkime nuo to, kas iš esmės yra žilas plaukas. Už natūralių plaukų spalvą yra atsakingas pigmentas melaninas. Jo gamybą vykdo folikulų kamieninės ląstelės melanocitai, dėka kurių melaninas tolygiai pasiskirsto plauko struktūroje. Melanine esantys feomelaninas ir eumelaninas, kaip atsimenate iš mūsų praeitų straipsnių, jų proporcijos ir kiekis apsprendžia plauko natūralią spalvą, jos intensyvumą ir tamsumą. Su metais melanocitai, kaip ir visas mūsų organizmas, veikia vis silpniau, kas sąlygoja vis mažesnį pigmento kiekį ir pirmųjų žilų plaukų atsiradimą. Svarbūs faktoriai, apart melanocitų susilpnėjusios veiklos, kurią dažniausiai sąlygoja genetiniai ypatumai [beje, mokslininkai jau atrado geną, kuris atsako už žilų plaukų atsiradimą - IRF4], yra žmogaus gyvenimo sąlygos, metabolizmo procesai organizme, vitaminų bei naudingųjų medžiagų kiekis/lygis, aplinkos ekologija, chroniniai susirgimai, žalingi įpročiai ir stresas. Taigi, jei 25-erių jau pradėjote žilti, greičiausiai to priežastis slypi jūsų genuose. Statistiškai normalus amžius žilų plaukų atsiradimui skaitomas nuo 35 m.

Kalbant apie žilo plauko struktūrą, mes akivaizdžiai pastebime, kad ji yra pakitusi. Ypatingai tai liečia tokį žilumą, kuris yra 50% ir daugiau. Mes imame nebesusitvarkyti su plaukais, kirpimas nebeišlaiko savo formos, pamėgtas šampūnas tampa nebetinkamu, ir išties, žilas plaukas yra juntamai kietesnis. Jei kadaise jis buvo švelnus, lankstus ir šilkinis, tai praradęs pigmentus jis tapo šiurkštus, kietas, nelankstus, atsparus poveikiui, nevaldomas. Dalis jų yra vis dar mūsų įprasti ir mylimi švelnieji, o dalis - jau nebe. Retai kam pasiseka, kad plaukai tolygiai ir gražiai pabala, įgaudami švarų, sidabrinį ar baltą, taurų atspalvį. Tokiu atveju rekomenduočiau tik pabrėžti tą grožį madingu kirpimu ir gausesne priežiūra stipriai drėkinančiomis, koncentruotomis priemonėmis.

Bet eikime prie gerokai dažnesnio varianto, kai netenkina nei spalva, nei pakitusi struktūra ir savybės.

Jei nusprendžiate plaukus dažyti, taip norėdami užmaskuoti ir paslėpti žilumą, turėtumėte pasiruošti tai daryti nuolat. Dažniausiai profesionalios kosmetikos gamintojai bendroje dažų paletėje išskiria specialią liniją, skirtą žiliems plaukams uždažyti, kurios sudėtyje yra papildomas kiekis pigmentų, ir pažymėdami ją dviem nuliais, pvz., 7.00. Taip pat apart papildomų pigmentų gamintojai į sudėtį įkomponuoja ir skvarbumą gerinančius bei struktūrą puoselėjančius ingredientus, tokius kaip keratinas ar hidrolizuotas šilkas, ir išskiria tokias linijas raidėmis, pvz., 7SK (Silk+Keratin). Rekomenduočiau nesirinkti kardinaliai kitokios plaukų spalvos nei jūsų natūrali, dėl paprastos priežasties: žili plaukai auga beveik taip pat greitai kaip ir nežili, ir jau po kelių savaičių sklastymo vietoje matysite ryškią ataugusių žilų plaukų juostą, kuri iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti netgi kaip stiprus plaukų išretėjimas. Ypač jei nešiojate ilgus plaukus su aiškiu tiesiu sklastymu ir jei dažotės itin tamsiu ar ryškiu atspalviu. 

Ką reikėtų pakeisti, kad plaukų dažymas ir jų išvaizda netaptų nuolatiniu galvos skausmu? Aš rekomenduoju pasinaudoti (kirpėjo pagalba) plaukų dažymo technikomis, kurios kamufliuoja, maskuoja žilumą, šviesinimu padaro blyksnius ir sruogas prie veido priekinėje galvos zonoje, nes ten žilų plaukų atsiranda daugiausiai ir anksčiausiai. Šitos technikos padeda retinti apsilankymus grožio salonuose, taupyti biudžetą. Neturėkime iliuzijos, kad tapusios žilomis (vizualiai šviesesnėmis) mes lengvai (lengviau) galime tapti blondinėmis. Deja deja, susidursime su tomis pačiomis problemomis, kaip ir nežilų plaukų šviesinimas. Pasakysiu paprastai - vietoje šviesesnės nei jūsų žili plaukai, jūs tapsite geriausiu atveju geltona, ją teks tonuoti, tonavimas nusiplaus po 2-3 savaičių, tuomet vėl ataugs žilos šaknys ir tai bus begalinis triūsas, daug jums kainuojantis ir pinigų, ir sveikatos. Todėl apsisprendus tapti šviesesne, rekomenduoju rinktis sruogavimo techniką, kuri leist prailginti spalvos išnešiojimo laikotarpį.

Daug paprasčiau bus toms moterims, kurios norės išlaikyti savo natūralią spalvą, keičiant atspalvį vos 1-2 tonais arba dažant tonas į toną. Dėka naujųjų inovatyviųjų technologijų rinkoje atsirado plaukų dažai '10 minučių', sukurti tam, kad itin greitai uždažytume ataugusių žilų šaknų liniją (ne visus plaukus, ne visą ilgį, o tik šaknis, - tai svarbu).

Turint omeny, kad žili plaukai būna skirtingų tipų, noriu paminėti vieną tokių tipų - 'stiklinis' žilumas, kai plauko kutikulė yra tiek sandari ir tvirtai sugludusi, kad plauko paviršius tampa visai neskvarbus nei dažams (pigmentams), nei priežiūros priemonėms. Tokiu atveju jūsų kirpėjas turėtų panaudoti tokias technikas kaip mordansažą ar prepigmentaciją. Trumpai, mordansažas - tai technika prieš dažymą, kai plaukas padengiamas tam tikro procento oksidantu, išlaikoma 10 min., nenuskalaujant pradžiovinama, ir tik tuomet pradedamas dažymas. Kita technika tokiems plaukams - prepigmentacija, atliekama siekiant pripildyti tuščią žilą plauką trūkstamu natūralios spalvos pigmentu. Šios technikos metu plaukai ištepami dažais, sumaišytais tik su vandeniu, siekiant išgauti šarminę terpę, taip atverti plauko kutikules bei paruošti plauką tolimesniam tolygiam uždažymui.

Tiek apie žilo plauko dažymą, eikime prie jo priežiūros, kuri yra kiek specifiška.

Kaip ir minėjau, turbūt teks atrasti naujas ir palaipsniui pakeisti turimas priežiūros priemones, prijungiant šiek tiek stipresnius savo poveikiu produktus, turinčius antioksidacinį, stiprų drėkinamąjį ir maitinamąjį poveikius. Kaip visuomet, šampūną renkamės pagal galvos odą (čia niekas nesikeičia; beje, su amžiumi galvos oda tampa vis sausesnė, todėl svarbu rinktis švelnios sudėties šampūnus). Kalbant apie kondicionierius ir kaukes, pakeiskime juos į stipresnio poveikio, skirtus šviesintiems ir balintiems plaukams, o taip pat su anti-age, renew, restructure (prieš senėjimą, atstatomuoju) poveikiu. Padidinkime kaukių išlaikymo trukmę iki maksimalios rekomenduojamos.

Nepaskutinėje vietoje tarp naudojamų produktų turėtų tapti kondicionierius su žemesniu (rūgštesniu) pH, - taip siektume išlaikyti prieš tai panaudotų priemonių poveikį. Pvz., po plovimo šampūnu, panaudojome maitinamąją ar drėkinamąją kaukę ar losjono ampulę, ir tuomet panaudosime tą rūgštųjų kondicionierių: taip kaukės ar ampulės formulės efektas išliks ilgiau.

Kadangi žildami plaukai dažnu atveju ima banguotis, galbūt verta pakeisti kirpimą į praktiškesnį, vietoj to, kad nuolat kovotume su jų nepaklusnumu, naudotume el. tiesintuvą ir pan.

Dar viena dažna problema, tai žilų plaukų geltonavimas. Dėl ko jis atsiranda? Užsilikusios melanino dalelės, panaudojus karštus prietaisus ar pabuvus karštyje, saulėje, išlenda arčiau kutikulės, dėl to plaukas tampa nepageidautinai gelsvesnis. Išvengti šio dalyko galime naudodamos apsaugas nuo karščio prie džiovinant ar tiesinant plaukus, naudodamos UV apsaugas plaukui prieš saulės vonias, dėvint galvos apdangalus. Arba galime jau koreguoti pasekmes - naudoti priemones (šampūną, kaukę, nenuplaunamą kondicionierių ar pan.), turinčias violetinio pigmento.

Duokime antrą šansą žiliems plaukams :) Įdėję kiek daugiau specializuotos ir intensyvesnės priežiūros, jūs ir vėl džiaugsitės nuostabiais ir stilingais plaukais!

Gražių žilų plaukų linkėdama - Jūsų Sofija

Dalintis:

Add a comment